Перейти к содержимому

Правила безопасного поведения с банковскими карточками

(+ обновление 22.09.2007 – “Основні правила користування платіжною карткою” – см. ниже)

Мы уже затрагивали вопросы безопасности при работе с банковскими карточками (дебетные или кредитные), но вот нам попалась интересное объявление* (для туристов, а сейчас как раз жаркий сезон!), которое относится к данной тематике и суммирует основные правила безопасного использования банковских карточек. Дело в том, что пока у вас есть банковская карточка, есть другие люди, которые не против ею воспользоваться для доступа к вашим сбережениям или кредитным ресурсам в своих корыстных целях. Поэтому читаем внимательно…

Уважаемые держатели банковских карточек!

В связи с участившимися случаями мошенничества с картами в Азиатско-Тихоокеанском регионе и других курортных зонах, а также в целях предотвращения возможности проведения несанкционированных операций по Вашим платежным картам, убедительно просим Вас внимательно относиться к тому, где Вы оплачиваете товары и услуги и получаете наличные.

Придерживайтесь, пожалуйста, следующих правил:

• Не предъявляйте карту к оплате, если кассир или торговая точка не вызывают у Вас доверия.
• Ограничьте использование карты в странах Азиатско-Тихоокеанского региона (Таиланд, Шри-Ланка, Сингапур, Гонконг, Тайвань, Малайзия, Филиппины и др.), а также в курортных зонах (Турция, Египет, Болгария и др.).
• Если Вы берете карту с собой, предъявляйте её только в случае крайней необходимости.
• При получении наличных средств, особенно в Турции, настоятельно рекомендуем Вам пользоваться банкоматами или отделениями известных местных банков (например, “ТЕВ”), или международных (например, Citibank, HSBC и др.). Если Вы хотите получить наличные в отделении банка, помните, что в настоящем отделении банка обычно требуется паспорт для оформления операции.
• Ни в коем случае не получайте наличные средства в магазинах, лавках, почтовых отделениях и т.д. Мошенники могут привлечь Вас низкой комиссией за получение наличных, или же возможностью получить наличные мелкими купюрами. В выписке по счету подобные операции отражаются как оплата товаров и услуг, а не как получение наличных. При подобных операциях мошенники просят ввести ПИН-код к Вашей карте на устройстве PIN-Pad, что в дальнейшем дает им возможность использования данных карты и ПИН-кода для несанкционированного получения наличных средств по Вашей карте. Для информации: Ввод ПИН-кода для операций оплаты товаров и услуг не требуется, это обязательно только для операций в банкоматах и для некоторых операций с картами Maestro.

• Сохраняйте все документы по операциям с использованием карты, в том числе и по неуспешным операциям.
• Если у Вас есть подозрения, что данные Вашей карты стали известны посторонним, обязательно обратитесь в Ваш банк для блокировки и дальнейшего перевыпуска карты.
• Настоятельно рекомендуем Вам подписаться на услугу SMS-информирования для контроля операций по Вашей карте в режиме реального времени. Обычно данная услуга предоставляется бесплатно.”

Будьте бдительны и осторожны!

* – оригинальный текст сообщения было немного изменён нами

* * *

Основні правила користування платіжною карткою

  • Не передавайте картку іншим особам, за винятком співробітників торгово-сервісних установ та банків при здійсненні операцій з платіжною карткою.
  • Здійснюйте покупки тільки в тих торгівельних мережах, які заслуговують на довіру. Вимагайте, щоб операція зчитування з карти здійснювалась у Вашій присутності. При підозрі незаконного копіювання даних, які знаходяться на карті, терміново заблокуйте карту.
  • Не повідомляйте ПІН-код Вашої картки іншим особам, в тому числі співробітникам банка. ПІН-код може використовуватися тільки в банкоматах або на терміналах, обладнаних клавіатурою для вводу ПІН-коду.
  • Не залишайте картку в тих місцях, де інформація про картку може бути доступна стороннім особам.
    Зберігайте конверт з ПІН-кодом окремо від картки, а краще знищити його, попередньо запам’ятавши (записавши) номер. Не записуйте Ваш ПІН-код на картці чи в іншому доступному місті з поміткою: „ПІН-код …”.
  • Зберігайте картку якомога далі від предметів із сильним магнітним полем (телевізор, мікрохвильова піч і т. п.).
  • Перед тим, як ввести картку в банкомат, переконайтеся у відсутності незвичних пристроїв поряд з клавіатурою, щілиною для картки, досяжності віконця видачі готівки. Намагайтеся набирати ПІН-код на клавіатурі банкомата так, щоб ніхто не зміг його побачити.
  • В цілях Вашої безпеки час отримання готівки в банкоматі після їх появи в щілині і платіжної картки обмежено – не більше однієї хвилини. По закінченні цього часу, картка і готівка будуть вилучені банкоматом.
  • Періодично (не рідше одного разу на місяць) отримуйте виписку з Банка стосовно операцій по картковому рахунку, вона дозволить Вам контролювати списання (зарахування) коштів на Вашому рахунку (прим. авт. – лучше ещё заказать услугу прихода SMS-уведомлений по факту операции).
  • У випадку вилучення картки банкоматом, картодержателю (фізичній особі, ідентифікаційна інформація про яку записана на носії картки та нанесена на її поверхню) необхідно звернутися у відділення Банка, якому належить цей банкомат (контактна інформація розміщена на банкоматі), написати заяву, де ретельно викласти суть проблеми. При неможливості вирішення ситуації у відділенні Банку, якому належить АТМ, картодержателю необхідно звернутися в службу підтримки клієнтів вашого банку (контактна інформація знаходиться на зворотній стороні платіжної картки). Карта, вилучена банкоматом, буде повернута картодержателю тільки якщо причиною вилучення було перевищення дозволеної кількості спроб невірного вводу ПІН-коду, або у випадку технічного збою.
  • У випадку невидачі або часткової видачі готівки при знятті у відділенні іншого банку, клієнту необхідно звернутися в банк-емітент (відділення вашого банку, де була видана картка) та заповнити стандартну форму заяви на повернення платежу.
  • ПІН-код (персональний ідентифікаційний номер, секретний цифровий код, використовується для ідентифікації держателя картки при автоматизованому режимі авторизації) надається у спеціальному конверті (згенерований код друкується через конверт) разом з платіжною карткою. У випадку втрати коду держатель картки більше не може користуватися АТМ, а також терміналами, на яких потрібно вводити ПІН-код. Поновлення загубленого (забутого) ПІН-коду неможливе, вирішення даного випадку здійснюється тільки шляхом перевипуску платіжної картки.
  • Для проведення операцій через Інтернет необхідно заповнити дані платіжної картки: № картки (16 цифр), строк дії (місяць/рік), CVV2 – по системі Visa або CVC2 – по системі Mastercard (3 цифри, розташовані на смузі для підпису картодержателя). Даною послугою можуть користуватися держателі карт Visa та Mastercard (крім Maestro та Mastercard Electronic). За вимогою МПС, як Visa так і Mastercard, використання джерел Інтернет, що не передбачують ввод CVV2 (CVC2), заборонено. Це обумовлено високим ризиком при використанні платіжних карт в Інтернет та необхідністю додаткового захисту від шахрайства (дану функцію виконує CVV2 (CVC2)). При спробі обслуговування на сайтах, які не підтримують перевірку CVV2 (CVC2), операції будуть відхилені.
  • Куди звертатися з питанням про зарахування заробітної плати, пенсії, матеріальної допомоги чи стипендії на платіжну картку? Спочатку необхідно в бухгалтеріії своєї установи чи навчального закладу з‘ясувати дату перерахування та загальну суму згідно платіжного доручення, потім, якщо гроші не потрапили на картку на протязі 3-х банківських днів, звернутися до відділення вашого банку, в якому було відкрито картковий рахунок та видана платіжна картка.
  • Для своєчасного надання Банком інформації держателю платіжної картки про здійснення операцій на картрахунку (зарахування, списання, баланс рахунку) шляхом надходження SMS-повідомлень на мобільний телефон можна скористатися послугою мобільного банкінга. Для цього необхідно написати заяву у відділенні вашого банку.
2 Коментарі
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Іван Відякін
Администратор
02.08.2007 20:15

Не совсем понятен третий пункт: что имеется ввиду под “крайней необходимостью”? Вообще-то банки заинтересованы в максимальном использовании своих карт (законным образом, конечно), поэтому им скорее нужно предоставлять больше информации для обучения клиентов, а не призывать пользоваться при крайней необходимости.